MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Idealne ciasto na gofry. Wiemy, co dodać, żeby były puszyste i pyszne. Poznaj najlepszy przepis na chrupiące gofry

Chrupiące i pyszne gofry. Zobacz, jak je przygotować. To nie takie trudne! Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Chrupiące i pyszne gofry. Zobacz, jak je przygotować. To nie takie trudne! Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Zastanawiasz się, jak zrobić puszyste i chrupiące gofry? Znam sposób na idealne ciasto. Polecam rewelacyjny przepis bez miksowania i ubijania jajek — wszystko jedynie mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną. Sekretem tych pysznych gofrów jest jeden składnik, który doda im delikatnego smaku i przyjemniej chrupkości. Przekonaj się i wypróbuj najlepszy przepis na chrupiące gofry.

W skrócie:

Domowe gofry - najlepszy przepis

Gofry to przysmak, który przywodzi na myśl słoneczne lato i słynne wakacyjne budki. Jeśli posiadasz gofrownicę, możesz bez problemu przygotować je samodzielnie w domu. Będą smakować jeszcze lepiej. Proponuję przepis na gofry na serku mascarpone. Są one idealnie chrupiące, słodkie i pachnące. Serek nadaje im wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku. Gofry możesz podać na śniadanie np. z porcją owoców i jogurtu lub na deser z bitą śmietaną i sosem karmelowym.

Przepis na gofry na serku mascarpone

czas przygotowania: ok. 15 minut + smażenie
porcja na: ok. 8 dużych gofrów
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 jajko
  • ok. 150 ml mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 łyżka oleju,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Jak zrobić chrupiące domowe gofry krok po kroku?

  1. Do miski przesiałam mąkę i wymieszałam z proszkiem do pieczenia.
  2. W osobnym naczyniu wymieszałam jajka z cukrem, wanilią i mlekiem. Wymieszałam łyżką lub rózgą kuchenną.
  3. Do jajeczno-mlecznej masy dodałam także ser mascarpone i olej. Wymieszałam.
  4. Stopniowo wsypałam suche składniki i mieszałam, aż całość się połączyła — ciasto ma być nieco bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe. Jeśli to konieczne, to dodaj więcej mleka.
  5. Rozgrzałam gofrownicę.
  6. Kładłam po około trzy łyżki ciasta i smażyłam na złoty kolor — powinno to zająć około 3 i pół minuty.
  7. Podałam gofry na ciepło same lub z ulubionymi składnikami.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zasady głosowania w wyborach europejskich 9 czerwca

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Idealne ciasto na gofry. Wiemy, co dodać, żeby były puszyste i pyszne. Poznaj najlepszy przepis na chrupiące gofry - Strona Kuchni

Wróć na sulkowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto