3 z 10
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Przygotowanie: pokrój w plasterki 4 ząbki czosnku, zalej 1/2...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/c6/ea/5c41ca3080daa_o_large.jpg)
fot. stux/pixabay.com
Domowe syropy na przeziębienie i grypę. Polecamy receptury na naturalne środki, które wzmacniają odporność. Wypróbuj te przepisy!
Syrop czosnkowo-cytrynowy
Przygotowanie: pokrój w plasterki 4 ząbki czosnku, zalej 1/2 szkl. miodu (np. ze spadzi iglastej, lipowego, gryczanego) i sokiem wyciśniętym z 4 cytryn. Odstaw na noc, po czym przecedź i trzymaj w lodówce. Pij po 2 łyżeczki dziennie, najlepiej rano i wieczorem. Dawka dla dzieci powyżej 3. roku życia to 2 łyżeczki dziennie (u tych młodszych występuje ryzyko pojawienia się kolki jelitowej).