W skrócie
Zapach świeżo pieczonego chleba wielu osobom kojarzy się z przytulnym i rodzinną atmosferą. Możesz osiągnąć taki efekt znacznie szybciej niż czas poświęcony na aktywację zakwasu. Gdy nie chcę poświęcać wielu godzin na upieczenie chleba na zakwasie, robię szybki chleb z gara na suszonych drożdżach. Warto rozpuścić je wcześniej w wodzie, aby przekonać się, czy wyrosną. Zachęcam do skorzystania także ze świeżych drożdży, które dadzą spektakularny efekt. Taki chleb drożdżowy będzie różnić się strukturą ciasta od tego na zakwasie, ale będzie równie pyszny.
Najprostszy chleb z gara – prosty przepis na śniadanie
Liczba porcji: na 1 bochenek.
Czas przygotowania: 4 godziny (w tym wyrastanie i pieczenie).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej,
- 350 ml ciepłej wody (temp. 27° Celsjusza),
- 8 g suszonych lub 25 g świeżych drożdży,
- 10 g soli,
- Opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu.
Jak zrobić chleb z gara?
Sposób przygotowania:
- Na początku przesiała mąkę pszenną chlebową do dużej miski i dodałam do niej sól.
- Drożdże rozmieszałam w 50 ml wody i odstawiłam na 5 minut. Na tym etapie można rozpuścić w wodzie łyżeczkę miodu.
- Po tym czasie wlałam rozpuszczone drożdże i pozostałą wodę.
- Składniki na chleb wymieszałam do uzyskania zwartego ciasta. Często na tym etapie korzystam z robota kuchennego ustawionego na niskich obrotach.
- Ciasto na chleb z gara odstawiam do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Po wyrastaniu ciasto na chleb przekładam na delikatnie oprószony mąką blat kuchenny.
- Zwilżonymi wodą dłońmi zagniatam ciasto chlebowe przez kilka minut i formuję kulę. Następnie wkładam do miski wyłożonej czystą ściereczką lub do specjalnego koszyczka do wyrastania ciasta.
- Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu. W tym czasie ciasto na chleb z gara powinno wyrosnąć.
- Na 20 minut przed końcem czasu wyrastania wstawiłam garnek żeliwny z pokrywką do piekarnika nagrzanego do 240° Celsjusza na dolnej półce.
- Ostrożnie wyjęłam nagrzany garnek, zdjęłam pokrywkę, przełożyłam wyrośnięty chleb, nacięłam żyletką przez środek.
- Chleb zrosiłam wodą, włożyłam kostkę lodu, przykryłam pokrywką i piekłam w piekarniku przez 25 minut.
- Potem zmniejszyłam temperaturę do 220° Celsjusza, zdjęłam pokrywkę i piekłam przez 15 minut.
- Na tym etapie chleb nabierze rumianego koloru i chrupiącej skórki.
- Chleb z gara wyjęłam na metalową kratkę i zostawiłam do całkowitego wystudzenia.
Chleb z gara na drożdżach
Zachęcam do odstawienia chleba do zimnego wyrastania do lodówki na całą noc, po etapie dwugodzinnej fermentolizy. Dzięki temu chleb będzie miał delikatniejszą strukturę i wyrazistszy smak. Nie jest to konieczne, ale dzięki temu chleb będzie miał zniuansowany smak i aromat. Dzięki pieczeniu w garnku żeliwnym osiągniesz podobne wynik jak chleb upieczony w piecu z parą wodną używanym w piekarni. Zamiast garnka żeliwnego można skorzystać z okrągłego naczynia żaroodpornego z pokrywką. Efekt będzie podobny, czyli chleb na drożdżach z chrupiącą skórką. Ponadto ten chleb możesz ozdobić pestkami słonecznika, dyni lub posypać czarnuszką.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?